Giv ikke befolkningen indtryk af, at man bør indtage ubegrænsede mængder kostfibre.

Mmm..

Kostfibre diskuteres for tiden i mange skrevne og elektroniske medier. Kosteksperter forsøger at fastslå kostfibrenes gavnlige virkning i et omfang, så befolkningen let får indtryk af, at der ikke skal være begrænsning med hensyn til indtagelse af kostfibre.

 

For at stimulere kunderne til at spise mange fibre er et logo blevet introduceret til at præge hylderne i butikkerne.

Logoet viser en overmåde glad person, som anbefaler vælg fuldkorn først. Bag logoets motto står et partnerskab mellem mølleri- og bagerierhvervet og en række sundhedsorganisationer samt Fødevarestyrelsen.

Sidstnævnte burde måske være lidt tilbageholdende med deres medvirken i denne sammenhæng.

Kostfibre er den del af kostens plantemateriale - især højmolekylært materiale - der ikke nedbrydes af mavetarmkanalens enzymer. Kemisk er de vigtigste fiberkomponenter cellulose, hemicellulose, pectin og lignin.

Kostfibre påvirker fordøjelsesprocessen. Fx nedsættes mavesækkens tømningshastighed, i tyndtarmen nedsætter de geldannende fibre fordøjelses- og absorptionshastigheden, og passagetiden forøges.

Fibreindtagelse på 3g/MJ daglig anses for blandt andet at have forebyggende virkning på forstoppelse og visse diarréer. En bivirkning, som kan være ubelejlig, er øget flatulens (prutter).

Gode kostfibrekilder er fuldkornsprodukter, frugt og grøntsager.

- Indholdet af kostfibre i dansk kost er gennemsnitligt omkring de anbefalede mængder. 

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?