For Frankrigs vedkommende er året 2001 mindre kvantitativt end 2000; men kvaliteten er god.
I Alsace var der problemer med vejret, megen regn i begyndelsen af september sinkede modningen, men ved at udsøge de bedste druer er bønderne håbefulde. Både syre og sukkerindhold er korrekte. Vendange Tardives (Beerenauslese) ventes at blive tilfredsstillende.

Bourgogne kommer også ud med væsentligt mindre høst i år med fra 5-9% nedgang i forhold til 2000; men dette år var jo også jubelåret, hvor alt passede. I 2001 oplevede man lavere temperaturer, med megen regn og haglbyger, og den grå skimmel forekom også. Et lyspunkt var, at sidste halvdel af juli gav høje temperaturer i rekordstørrelse, så druerne skulle stort set vær sunde og tilfredsstillende. Men man må forvente, at der foretages chaptalisation (tilsætning af druesprit til mosten), men det er jo ikke usædvanligt i Bourgogne.

Beaujolais begyndte allerede høsten den 6. september på 3620 vingårde. Udbyttet blev normalt med sunde druer i gennemsnits kvalitet. Også her spillede vejret de gode bønder et puds. Et år med en meget god syre, men man måtte opvarme gæringshallerne på grund af meget lav temperatur, da druerne bragtes ind, hvilket også forårsagede svag farve på vinen. Som de to foregående år er det en vin, som bør drikkes tidligt. Champagne annoncerede en excellent kvalitet og stort udbytte op til og under høsten - altså noget særligt for denne nordlige region. Bortset fra nogle spredte regnbyger som efterfulgtes af sol og varme, kom høsten ind i tørvejr, så alt var godt. De har det almindeligvis ikke så let i det nordlige Champagne, men i år er mange producenter glade.

Sydfrankrig opnåede sunde modne druer og er meget tilfredse bortset fra det mindre udbytte, som også her gør sig gældende. Man taler dernede ligefrem om "Des vin rémarquables” - altså enestående gode vine. Bordeaux deltager i glæden for her er året excellent for de hvide vine, med mindelser i vinen for Sauvignons vedkommende med grape frugt og citron og Sémillon med hint af nødder. Også for Merlot og Cabernet Sauvignon er der tilfredshed. God modenhed, fin farve og fin tannin prægede druerne. Godt, godt, men som altid venter lagringen, der kan ændre på substansen og opfattelsen, men 2001 må alt i alt anses at være noget at vente på.
Det lave udbytte kan måske give prisstigninger, men kan kunderne i så henseende klare mere?

Spanien må konstatere et fald i volumen på ikke mindre end 22% med undtagelse af Andalusien i det sydligste Spanien.

Castilla La Mancha, som tegner sig for 50% af landes vinproduktion, gik 35% tilbage nemlig fra 24millioner hl. sidste år til 18 millioner i år. Det samme billede tegner sig for Valencia, Castilla y León og Aragon. Kort sagt en meget svag høst kun opmuntret af høsten i Andalusien, som steg fra 1,87 millioner hl. til to millioner.

Danskernes spanske yndlingsvine Rioja og Navarra samt León og Toro har også mindre udbytte. Men det væsentlige for os konsumenter er, at kvaliteten er god, og det er alle i Spanien enige om. Desværre giver lav høst højere priser, men mon ikke man behersker sig?

Italien havde nogenlunde samme ujævne klimatiske periode under modningen af druerne som Frankrig. Også her måtte man konstatere et fald i produktionen på ca. 5%. De nordlige provinser Piemonte, Toscana og Emilia Romagna m.fl. var mest udsat. Dog betegnes høsten som ret tilfredsstillende. I den sydlige del med Puglia og Sicilien modnedes druerne fint, men her stråler solen jo også dagen lang, og giver vinen megen alkohol på bekostning af syreindholdet. Høsten forventes at give 51 millioner hektoliter vin af en generelt god kvalitet.

Australien er måske det mest interessante vinland for os med gode kraftige vine til rimelige priser. Endnu drikker vi ikke så megen australsk vin, men det kommer. Australien sætter meget ind på at plante nyt og dermed udvide produktionen. I år fik de blå druer for første gang overtaget over de grønne. Australien viser meget små udsving i såvel kvantitet som kvalitet fra år til år. Det skyldes naturligvis de gode forhold, klima og jordbund. De australske vinbønders problemer i den retning er små. Altså endnu et godt år ”from down under”.

Konklusionen må være en lav høst men gode vine, lidt under forrige års superkvalitet.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?