En landbrugsminister må vide, ellers hører alting op, at fritgående husdyr giver flere sundhedsskadelige problemer for dyrene, end hvis de befinder sig, hvor de grundlæggende hører hjemme, nemlig i stalden. Men vor nuværende landbrugsminister Ritt Bjerregaard, og regeringen i det hele taget, anerkender ikke denne kendsgerning.

En lignende holdning indtog en statsminister for snart tres år siden, idet han om et emne udtalte: "Hvis det er fakta, så benægter jeg fakta”. Blandt husdyr skelner man mellem tre typer sygdomme, nemlig infektionssygdomme, funktionsfejl og sygdomme som skyldes miljøet.

Mange infektionssygdomme kan forebygges med vaccinering, som er indsprøjtning med døde eller svækkede bakterier eller virus. Man bliver ikke syg derved eller i hvert fald kun lidt; men man producerer antistoffer, så man er beskyttet mod sygdommen.

For tiden raser mund- og klovsyge i flere europæiske lande især i England; og de lande som endnu ikke har fået sygdommen er naturligvis meget påpasselige med, at det ikke sker. Man vaccinerer ikke køer og svin mod mund- og klovsyge. Det vil naturligvis betyde, at dyrene bliver immune mod sygdommen; men de kan have sygdommens smitstof i sig og overføre det til andre dyr. Smitstoffet kan overleve i kød der eksporteres, og derfor lukker USA, Japan og en række andre lande for import fra lande, der vaccinerer deres dyr mod mund- og klovsyge. Det er altså først og fremmest ud fra en økonomisk betragtning, at man afholder sig fra at vaccinere mod denne frygtede sygdom.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?