Når emnet er hotellederuddannelse, så tænker man med fuld berettigelse på Schweiz, og som det aktuelt ser ud, er der intet der tyder på, at der vil blive rokket ved dette førerskab foreløbigt.
De schweiziske skoler har nemlig lige dét, der giver forskellen på en difference. Selvom lande som USA, Canada, England, Grækenland, Sverige, Danmark m.fl. også har et godt niveau, så er der alligevel den betydningsfulde prik over i’et i schweizernes favør. De danske uddannelsessteder giver sine elever en solid uddannelse; men uddannelsen mangler efter vor mening et elite præg; den er, som dansk holdning i almindelighed, ikke prangende (overdreven flot), men mere lagt an på bredden. Alligevel kan den danske uddannelse godt åbne for lederstillinger; men for dem som vil være kapaciteter inden for hotel- og restaurantsektoren, er den ikke sofistikeret nok. Man holder sig lidt i baggrunden med hensyn til fornyelse i takt med tiden. Mange af de lande som virkelig formår at tiltrække mange turister, og det er ikke Danmark, er fx forlængst blevet klar over, at til fremtidens kernegæster hører også de grå pantere (seniorerne). De Sølvgrå vil nemlig i fremtiden komme til at udgøre en større andel af befolkningen. En tysk undersøgelse viser, at mens kun halvdelen +60 årige for 20 år siden rejste mindst en uge på ferie i udlandet, så er det i dag over to tredjedele. Og en amerikansk undersøgelse viser, at i 1998 rejste over 2,6 millioner amerikanere over 55 år på ferie i Europa, hvor de brugte over 6 milliarder dollars. Den slags tal er naturligvis en udfordring for fremsynede hotel- og restaurationsfolk. Seniorerne søger til lande, hvor de får oplevelser og ubetinget klasse. De har råd til at betale, men forventer ikke, at en fold i dugen ligger forkert. Ønsker Danmark – helt anderledes end de seneste år - at være med om fremtidens turister - herunder også de grå pantere - så skal hoteller og restauranter ledes af fagfolk med et øje på hver finger, og som hele tiden er med og helst lidt forud for udviklingen. Mange lande kæmper i disse år i overhalingsbanen, og selv om det endnu ikke er lykkedes at passere schweizerne, så begynder de også at mærke de andres ånde i nakken.