Flere undersøgelser peger hen i mod, at den som daglig spiser 150-200 gram brød bagt af fuldkornsrug, beskytter sig mod nogle af vore almindeligste formere for kræft, nemlig prostata-, bryst- og tyktarmskræft.
Blandt andet har et stort nordisk forskningsprojekt om rug og kræft i det væsentlige bekræftet de teorier om rugprodukters helsebringende egenskaber, som den finske professor Herman Adlercreutz, tidligere har lanceret.
Fuldkornsrug indeholder substanser, som beskytter mod kræft. I det yderste lag af kornet finder man såkaldte lignaner. Det er stoffer, som i menneskets tarmkanal udvikles til fytoøstrogener, der synes at have en kræfthæmmende effekt.
I Finland, hvor man spiser mere fuldkornsrug end for eksempel i Sverige, har man lavere hyppighed af bryst- og tyktarmskræft end i Sverige.
Flere videnskabelige undersøgelser viser, at den der kun spiser få fibre og meget fedt, oftere rammes af tyktarmskræft.
Det er vanskeligt, og det tager lang tid for forskerne at bevise, hvad der sker i menneskekroppen, og at lignanerne har kræfthæmmende egenskaber. Men de nyeste undersøgelser viser, at der er en sammenhæng.
Samme type kræfthæmmende stoffer, som findes i rug, findes også i sojaprotein. I et projekt finansieret af National Institute og Health i USA under ledelse af Herman Adlercreutz, undersøger man virkningen af sojaprotein på bryst- og prostatakræft. Disse undersøgelser er kommet længere end studierne af rug, og resultaterne fra de to projekter er entydige. I projektet studerer man, hvordan ruglignanerne bliver påvirket af tarmens mikroflora, og hvordan de videreudvikles af fytoøstrogener. Man undersøger også, hvordan forskellige måder at bearbejde rugen på påvirker kornets helsebringende egenskaber. Det har vist sig, at de virksomme stoffer i rug bevares for eksempel ved bagning. Selv i det typiske nordiske knækbrød bliver disse stoffer bevaret.