Highligt!
Fluenet for ventilationen til kyllingehuse kan reducere forekomsten af den sygdomsfremkaldende bakterie campylobacter i kyllingeflokke med trefjerdedele i sommerhalvåret. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som netop er offentliggjort i det anerkendte internationale tidsskrift Emerging Infectious Diseases.
Campylobacter er den bakterie, som globalt set er årsag til de fleste fødevareoverførte tilfælde, som i nogen tilfælde kan føre til alvorlige sygdomme. Den seneste opgørelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, viser, at der var 212.064 tilfælde af campylobacter i 2010, men EFSA vurderer, at kun cirka 2% af tilfældene bliver rapporteret.
Det betyder, at cirka 10 millioner bliver syge af infektioner med campylobacter hvert år i hele EU. Tidligere undersøgelser har vist, at kylling er den vigtigste smittekilde.
Hver sommer er campylobacter et stort problem i slagtekyllinger, og tidligere undersøgelser har vist, at fluer er en vigtig smittespreder. DTU Fødevareinstituttet har lavet en opgørelse over campylobacter i 10 kyllingehuse i Danmark, som havde fluenet i årene 2006 til og med 2009. Opgørelsen viser en nedgang i sommerhalvåret fra 40% til 10% positive flokke i huse med fluenet, mens der i vinterhalvåret ikke er forskelle mellem huse med og uden fluenet.
I sommerhalvåret ser man et meget klart fald i kyllingeflokke med campylobacter i kyllingehuse, der har installeret fluenet. Det kræver dog, at husene derudover har en god produktionspraksis, som generelt beskytter mod smitte udefra.
Kyllingeproducenterne i Skandinavien har løbende indført tiltag for at blokere smittevejene fra omgivelserne - og det har haft en god effekt i vinterhalvåret. Problemet med campylobacter i Skandinavien er derfor nu størst i sommerhalvåret.
I undersøgelsen har forskerne også udført beregninger af, hvad det vil betyde for antallet af positive kyllingeflokke, hvis alle kyllingehuse i Danmark fik sat fluenet op. De beregninger viser et fald på 77% i antallet af positive flokke, hvilket¤kan føre til et kraftigt fald i antal sygdomstilfælde hos mennesker forårsaget af campylobacter fra dansk produceret kyllingekød.
Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i det anerkendte internationale tidsskrift Emerging Infectious Diseases, som har valgt at fremhæve artiklen som en af månedens highlights.