Listeriabakterier kan overføres fra fødevarer

Mmm..

Dobbelt så mange mennesker blev syge af listeria i Danmark i 2009 sammenlignet med 2008, og det var mange flere end i andre EU-lande. I 2009 fik 97 danskere en listeriainfektion, mens tallet i 2008 var 51 tilfælde. Den årlige rapport¤fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet viser, at årsagen endnu er ukendt om forekomsten af sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker.¤

Listeria rammer især ældre, spædbørn, gravide og personer med et svækket immunforsvar. 85% af dem, der i 2009 fik en listeriainfektion, var over 60 år, mens 32% var 80 år eller derover.

Listeriabakterier kan give alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis, og hos gravide kan infektionen også sprede sig til fosteret. Dødeligheden er 20-30% især blandt ældre med et svækket immunforsvar.

Listeriabakterier kan overføres til mennesker fra fødevarer og kan i modsætning til de fleste andre sygdomsfremkaldende bakterier vokse ved køleskabstemperatur. Specielt spiseklare fødevarer som ost, røget fisk og kødpålæg med lang holdbarhed kan derfor indeholde et højt antal bakterier. Her har bakterierne mulighed for at vokse gennem længere tid. Jo højere temperaturen er i køleskabet, des bedre vækstbetingelser har listeriabakterierne.

Køleskabets temperatur skal derfor være maks. 5 grader.

"Det kan være svært at identificere smittekilderne til listeriainfektioner, fordi der går fra to dage op til to måneder, fra man er blevet smittet, til listeriainfektionen bryder ud. Mange patienter kan forståeligt nok ikke huske, hvilke fødevarer de har spist for så lang tid siden," forklarer seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet.

En arbejdsgruppe med eksperter fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut har forsøgt at finde årsagen til stigningen i listeriainfektioner. Resultaterne fra kontrolprøver viser, at der ikke er sket stigninger i antallet af prøver, hvor EU's grænseværdier for, hvor mange listeriabakterier fødevarer må indeholde, er overskredet.

DTU Fødevareinstituttets kostundersøgelser viser til gengæld, at ældres kostvaner har ændret sig gennem de sidste 5-10 år. De spiser flere bløde oste, mere røget fisk og kødpålæg, som er den slags spiseklare fødevarer, de fleste listeriainfektioner mistænkes for at stamme fra.


Find mere information på www.food.dtu.dk



Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?