Fødevareministeriet:

EU’s fødevare- og landbrugsministre har i dag taget beslutning om væsentlige spørgsmål af stor betydning for forbrugerne, nemlig:

  • Fælles retningslinjer for overvågning og bekæmpelse af salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier i hele EU.
  • Hygiejnebestemmelser der forhindrer udbredelse af smitsomme husdyrsygdomme.

Dette er en god dag for de europæiske forbrugere. Efter lange og vanskelige forhandlinger har vi opnået enighed om en plan for overvågning og bekæmpelse af salmonella, der på sigt vil reducere antallet af fødevarebårne sygdomme. Det resultat er jeg virkelig godt tilfreds med. Derudover har vi fået vedtaget en del af hygiejnepakken. Det har hele tiden været det danske formandskabs ambition at medvirke til større fødevaresikkerhed og bedre forbrugerinformation for de europæiske forbrugere. I dag har vi taget et mærkbart skridt i denne retning, og jeg håber på en hurtig behandling af forslaget om bekæmpelse af zoonoser i Europa-Parlamentet, så vi kan få sat gang i arbejdet med at få forslaget implementeret", udtaler rådsformand, fødevareminister Mariann Fischer Boel.

Med forslagene til overvågning og bekæmpelse af zoonoser forpligter EU-landene sig i langt højere grad end tidligere til at bekæmpe fødevarebårne sygdomme som salmonella. På sigt vil det betyde, at meget færre bliver syge på grund af bakterier i maden.

Salmonellabekæmpelsen skal først og fremmest ske i primærproduktionen, og det forslag, som Rådet i dag har tilsluttet sig, indeholder en trinvis indførelse af fælles EU-mål for reduktion af salmonella for forskellige typer fjerkræ og svin.

Når målene er fastsat, skal der iværksættes bekæmpelsesprogrammer, og i løbet af en årrække vil der blive indført forbud mod salg af ubehandlede æg fra besætninger, hvor der er konstateret salmonella samt forbud mod salg af fjerkrækød med salmonellabakterier. På længere sigt kan der indføres tilsvarende bekæmpelsesplaner for andre bakterier som f.eks. campylobacter og E.Coli 0157.

En endelig vedtagelse af forslagene kræver enighed mellem Rådet og Europa-Parlamentet, og derfor sendes Rådets fælles holdning nu til ny behandling i Europa-Parlamentet.

Beslutningen om virkemidler der kan forhindre udbredelsen af smitsomme husdyrsygdomme, som fx svinepest og mund- og klovesyge, er del fire af Hvidbogens såkaldte hygiejnepakke, der i alt indeholder fem forslag. Tilsammen udgør disse fem forslag en væsentlig modernisering af EU’s fælles regelsæt om fødevarehygiejne i alle processer fra jord til bord. På rådsmødet i december skal EU’s landbrugsministre tage stilling til endnu et af disse forslag.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?