I en tid hvor der tales og diskuteres meget om overvægt, overser man ofte, at underernæring også er et omfattende og særdeles alvorligt problem, som i mange tilfælde medfører unødvendigt langt sygdomsforløb og også dødsfald. Undersøgelser både herhjemme og i udlandet viser, at patienterne ikke får protein og energi nok under deres indlæggelse.

Mere end 35% af de indlagte gamle og ældre er underernærede, og utilstrækkelig fødeindtagelse er et meget forsinkende problem for hospitalsbehandlingen. Appetitløshed er ganske vist et symptom ved stort set alle akutte sygdomme, men også mange kroniske sygdomme ledsages af manglende appetit. Medikamental behandling giver som regel også nedsat appetit.

Mange undersøgelser i årenes løb har tydeligt vist, at den postoperative komplikationshyppighed øges med over to gange - næsten tre gange - hvis patienten har tegn på underernæring.

Der er så mange øgede komplikationer for patienterne ved underernæring, at det af politikerne burde bedømmes som et samfundsproblem.

En af de ting man ikke kommer udenom, hvis man vil kontrollere patienternes underernæring, er at føre et kostskema med angivelse af alt, hvad patienten indtager af føde- og drikkevarer. Det er i denne forbindelse særdeles vigtigt også at holde sig a jour med, hvad patienterne køber af kioskvarer.

I dag råder hospitalerne over en lang række metoder til at kunne undersøge og vurdere en patients ernæringstilstand, så en forstærket og ret præcis indsats er derfor mulig.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?