Journalister i blade, radio og tv er ved at falde over deres egne ben for at lancere den fuldendte slankekur. Derfor skriver de side op og side ned eller sætter folk på slankekure i fjernsynets bedste sendetid. I det hele taget gør de sig bemærket næsten som popstjerner. Men realiteten er, at de sjældent har noget nyt at byde på. De kundgør som regel bare, at man skal spise magert, de snitter og snitter grønsager til skue for hele den danske befolkning og plaprer i en uendelighed om deres måde at stege magert på. Nogle af slankeprofeterne har, når de skal illustrere, hvor effektiv deres slankekur er, inddraget forsøgspersoner der som udgangspunkt har en overvægt på omkring 100%. Ved igennem flere måneder at fodre disse fede personer med væsentlig¤færre kalorier end de har brug for, og som måske tilmed er direkte sundfarligt for forsøgspersonerne (det vender vi snarest tilbage til), så bader slankeeksperterne sig i tv’s skarpe lys med, at deres forsøgspersoner vitterligt har tabt sig.
Debatten om overvægt fylder som anført meget i medierne, og iblandt er der også saglighed om problemet, idet danskerne generelt er for fede. Den gennemsnitlige overvægt for danskerne mellem 30 og 60 år er 9 ½ kg, og det er livsfarligt. Kniv og gaffel er suverænt den farligste livsstil og langt farligere end rygning og alkohol tilsammen.
Men også underernæring tager livet af mange. Derfor er det vigtigt, og måske i realiteten den bedste medicin som findes overhovedet, at få et bedre bespisningsmønster på sygehuse, plejehjem, hjemmeplejen og mange andre steder. Problemet er ikke så meget den kost, der serveres, som dét at få syge og ældre til at spise maden op!
Maden som tilberedes på landets sygehuse er ernæringsrig og velsmagende, og vi kan ikke i det væsentlige pege på, hvorledes maden skulle kunne gøres bedre. Sagen er i stedet, at de syge næsten ikke – uanset maden – har nogen særlig stor appetit, og selv raske ældre spiser ofte kun som en fugl. Derved befinder de sig hele tiden på slankekur, hvor de måske i stedet har brug for mad. En af vejene frem i dette vigtige spørgsmål kunne være at servere flere og mindre måltider, for synet af en fyldt tallerken kan ofte være nok til at fratage syge og ældre selvtilliden og appetitten til at gå i gang med måltidet.
Også lidt selskab af personalet ved madindtagelsen kunne anspore til at få en bid ned. Der er mange initiativer, man kunne tage i anvendelse, for underernæring er måske - når alt kommer til alt - den sygdom, der slår flest gamle ihjel. Kunne man generelt få de syge og ældre til at spise 25% mere af den sunde kost, ville det hjælpe utroligt meget på deres styrke.